Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΑΝΤΟΥ !

Με εναρκτήριο λάκτισμα το κείμενο του συντρόφου Πασχάλη που (ανα)δημοσιεύεται παρακάτω, ομάδα συντρόφων από τον Ελεύθερο Γαλαξία ξεκινάει ανοιχτό διάλογο με θέμα :

"ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΑΝΤΟΥ!"

Περιμένουμε τα κείμενά σας στο mail του Ελεύθερου Γαλαξία eleftherosgalaxias@gmail.com με την ένδειξη "για καταλήψεις επιχειρήσεων".

Γενική απεργία διαρκείας, τώρα !
Καταλήψεις και αυτοδιαχείρηση των επιχειρήσεων παντού !

Πλέον και οι απολογητές του νεοφιλλελεύθερου οικονομικού δόγματος ομολογούν ότι η βαθύτερη αιτία της σημερινής κρίσης είναι η εδώ και δεκαετίες συνεχής συρρύκνωση του ποσοστού του παραγόμενου πλούτου που αποδίδεται στις δυνάμεις της εργασίας. Η κατάσταση αυτή, η οποία αποτέλεσε την αναγκαία συνθήκη της συνεχούς αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου όλα αυτά τα χρόνια, πρέπει να ανατραπεί άμεσα, αν θέλουμε να αποτρέψουμε τα δεινά της επερχόμενης μακροχρόνιας ύφεσης. Τα μέτρα όμως που προτείνονται τόσο σε ελληνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο κινούνται στη ακριβώς αντίθετη κατεύθηνση: περαιτέρω συρρύκνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων, στήριξη του κεφαλαίου με «ζεστό» χρήμα από τα κρατικά ταμεία, κ.τ.λ., προεξοφλώντας έτσι το περαιτέρω βάθεμα της οικονομικής κρίσης.

Για το λόγο αυτό, η απάντηση του εργατικού κινήματος στο σκοτεινό μέλλον που μας ετοιμάζουν, δεν μπορεί παρά να είναι η διεκδίκηση της άμεσης αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου υπέρ των δυνάμεων της εργασίας, μέσω μιας βαρειάς φορολόγησης του κεφαλαίου και της γενναίας αύξησης των μισθών. Το παράδειγμα του νικηφόρου κινήματος του λαού της Γουαδελούπης, το οποίο ανάγκασε την κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζι να αποδεχθεί το σύνολο των αιτημάτων του, μετά από 30 ημέρες επιτυχιμένης Γενικής απεργίας διαρκείας, μας δείχνει τον δρόμο.

Στην περίπτωση που το κεφάλαιο και οι διαχειριστές του πολιτικού συστήματος που εγγυάται την κυριαρχία του, δεν υιοθετήσουν αυτά τα μέτρα που θα μπορούσαν να σώσουν τον καπιταλισμό από τον ίδιο του τον εαυτό, η ανατροπή των κυρίαρχων παραγωγικών σχέσεων, δηλαδή της ιδιωτικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής, αποτελεί μονόδρομο για το εργατικό κίνημα.
Τα αυτοδιαχειριστικά πειράματα των εργαζομένων στην Αργεντινή, μετά την κατάρευση του χρηματοοικονομικού συστήματος της χώρας το 2002, (44 κατειλημένες και αυτοδιαχειριζόμενες από τους ίδιους τους εργαζόμενούς τους επιχειρήσεις στην αρχή, 170 σήμερα) μας έχουν διδάξει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απλά πιθανό, αλλά αναγκαίο για την οικονομική επιβίωση των άμεσων παραγωγών, σε συνθήκες βαθειάς οικονομικής κρίσης.

Γι’αυτούς τους λόγους, καλούμε κάθε κινηματική συλλογικότητα που δραστηριοποιείται εντός ή εκτός του εργατικού κινήματος, να εργαστεί για:

Γενική απεργία διαρκείας, τώρα

Καταλήψεις και αυτοδιαχείριση των επιχειρήσεων από τους ίδιους τους εργαζόμενούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου